Feta w języku Greckim oznacza
plaster. Jest jeden z najbardziej znanych serów pochodzących z Grecji. Na pewno każdy z nas miał okazję skosztować sałatki greckiej, personalnie mojej ulubionej.
Ser feta produkuje się z mieszanki mleka owczego z kozim, bądź samego mleka owczego. Jest on serem dosyć tłustym. W 100 gramach znajdziemy ok 20gr tłuszczu i dostarczymy organizmowi ok 250 kalorii.
Ciekawostką jest, że wyprodukowany z surowego mleka ser feta chroni przed zatruciami pokarmowymi. Takie wnioski przedstawiono na 162. konferencji Stowarzyszenia Mikrobiologii Ogólnej, które odbywa się w tym tygodniu w Edynburgu.
Oto fragment wypowiedzi naukowca na temat eksperymentu z serem:
"Udało nam się wyizolować bakterie kwasu mlekowego, znajdowane w surowym mleku owczym z małych farm w Macedonii w północnej Grecji. Kilka szczepów tych przyjaznych bakterii naturalnie wytwarza antybiotyki, które zabijają potencjalnie niebezpieczne patogeny, takie jak np. pałeczki Listeria monocytogenes. Co bardzo interesujące, zidentyfikowaliśmy te przyjazne bakterie jako enterokoki, częściej znane jako zjadliwe i/lub lekooporne bakterie szpitalne. Zauważyliśmy, że niektóre ze szczepów mogą wytwarzać do 3 różnych naturalnych substancji, które mogą zwalczać odmienne patogeny żywności"- wyjaśnia Panagiotis Chanos z University of Lincoln.