Czerwona herbata sięga swoimi korzeniami do ponad 1700 lat temu. Jest uprawiana w Chinach od pokoleń
. Decydującym czynnikiem w tworzeniu rodzaju herbaty jest proces produkcji a konkretnie więdnięcie, zwijanie, fermentowanie oraz sortowanie. Czerwona herbata nabiera aromatu, smaku oraz właściwości podczas procesu fermentacji. Z nią jest tak jak z winem, i starsza tym lepsza. Najbardziej cenione herbaty
Pu-Erh , to te które wiele lat przeleżały w odpowiednich warunkach.
Czerwona herbata ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
Dobra nowiną jest to, że czerwona herbata skutecznie powala nam
walczyć z nadwagą. Jest to możliwe dzięki obecności
polifenoli. Polifenole zwane inaczej
taninami, wpływają pozytywnie na trawienie przyśpieszając zamianę tłuszczu w energię. Badania wykazują, że osoby poddane próbie schudły w przeciągu miesiąca kilka kilo przy normalnym spożywaniu posiłków.
Jeżeli zależy nam na utraci wagi, to włączenie czerwonej herbaty do naszej diety jest dobrym rozwiązaniem. W szczególności jest zalecane picie filiżanki herbaty
pół godziny po posiłku, gdyż wtedy ma najintensywniejsze działanie.