Autorem artykułu jest Joanna Węcławska

Nasza tusza to najczęściej efekt nadmiernego apetytu. Ten apetyt może być powodowany różnymi czynnikami – nudą lub lekami (leki przeciwalergiczne mają często taki uboczny efekt). Bardzo często  sytuacja wygląda tak, że to głód decyduje za nas i jesteśmy wobec niego bezsilni.
Nie należy poddawać się głodowi, ale jak to zrobić?
Wbrew powszechnemu przekonaniu jedzenie częściej małych porcji może wyhamować głód  i spowodować chudnięcie....
A więc jeśli chcesz, by głód przestał Tobą rządzić postępuj tak:

1.JEDZ CZĘSTO I KONKRETNIE:
    Najlepiej, by Twoje posiłki były jedzone nie później niż co 4 godziny. Tu istnieje pewna pułapka – jeśli Twoim posiłkiem będą chipsy lub batonik, czy słodka bułka to za godzinę poczujesz głód. Tak zwana „śmieciowa żywność”powoduje szybki wzrost stężenia insuliny we krwi , ale zostaje ono szybko zużyta i  zaczynamy odczuwać głód.

    Jeśli zjemy konkretne jedzenie – białko lub nawet węglowodany (kurczak, makaron itp.) to insulina będzie wzrastać i opadać wolno, a człowiek przez co najmniej 3 godziny wcale nie będzie odczuwał głodu.

2.NIE OPUSZCZAJ POSIŁKÓW:
    Pamiętaj, że rezygnując ze śniadania nie schudniesz – narazisz się na odpowiedź głodową  organizmu, który z kolejnego posiłku odłoży nieco zapasu w postaci tłuszczu, tak na wszelki wypadek, jakby śniadanie, czy inny posiłek znowu się nie pojawił.
   
    Śniadanie powinno mieć wartość około 400 kcal – pozostałe posiłki, jeśli chcesz schudnąć mogą być mniej kaloryczne.

3.BIAŁKO STŁUMI GŁÓD:
      Nie tylko jedzenie białka, ale jedzenie węglowodanów i to odpowiednich proporcjach powoduje nie tylko zanikanie głodu, ale również spalanie tłuszczu. W Twojej diecie powinno znaleźć się  w każdym posiłku :30% białka oraz 50% węglowodanów pochodzących z owoców i warzyw i 20%  węglowodanów pochodzących ze zbóż.  Utrzymanie takich proporcji spowoduje, że bez odchudzania schudniesz do 10 kg rocznie (jeśli twoja waga jest prawidłowa nie obawiaj się wychudzenia). Jedzenie w takich proporcjach powoduje stłumienie głodu.

4.BĄDŹ AKTYWNY:
    Ruch, niekoniecznie ćwiczenia, powoduje zwiększenie produkcji endorfin – dających odczucie szczęścia i dzięki temu głód zostaje gdzieś w niepamięci.

5.JEDZ NA MNIEJSZYCH TALERZACH:
    Na mniejszym talerzu porcja jedzenia wydaje się większa i w ten sposób oszukujemy głód. Badania potwierdzają, że kolor niebieski powoduje zmniejszenie apetytu – warto postarać się o niebieską zastawę.

6.JEDZ W SAMOTNOŚCI:
    Prawie nie chce się wierzyć, ale jedząc bez towarzystwa innych  zjadamy niemal o połowę mniej(ok. 45 %), co prawda zaprzecza to wezwaniom psychologów, by jak najczęściej rodzina spotykała się na wspólnych posiłkach.
7.SEN
    Bardzo ważny jest sen. Osoba ciągle niewyspana częściej odczuwa głód. I je więcej – śpi więc co najmniej 8 godzin dziennie!!!

    Na pewno wiesz o tym, żeby nigdy nie chodzić na czczo do sklepu – kupisz, a w rezultacie i zjesz więcej niż w zasadzie potrzebuje Twój organizm. Pij wodę! Czy wiesz, że pijąc ciepłą wodę zwiększasz swój metabolizm?

---
Leksykon diet


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

0 Comments:

Post a Comment