Zapotrzebowanie na błonnik
W zdrowej diecie - według Instytutu Żywności i Żywienia - powinno znajdować się 18 g błonnika dziennie.
WHO poleca 20-40 g. Przeciętnie Europejczyk zjada go… 6-8 g, czyli dużo poniżej wszelkich norm. Ponieważ pożywienie nie zapewnia wymaganego minimum lekarze zalecają suplementy, które uzupełnią braki błonnika.
Błonnik i samopoczucie
Ludzie jedzący dużo błonnika uśmiechają się częściej niż ci, których dieta jest uboga w tę substancję twierdzi prof. Andrew Smith z Cardiff University w Walii. Wybrani przez niego ochotnicy w wieku od 30 do 80 lat przez 4 tygodnie jedli na śniadanie 40g bogatych w błonnik płatków zbożowych z otrębami. W tym samym czasie inne osoby z grupy kontrolnej spożywały zwykłe kanapki z białego pieczywa. Eksperyment wykazał, że bogata w błonnik dieta nie tylko sprawia, że ludzie są mniej zmęczeni, ale także rzadziej cierpią na depresję. Ponadto jedzenie błonnika poprawia pamięć i szybkość kojarzenia faktów. Taką rewelacyjną poprawę zdrowia można osiągnąć już po tygodniu spożywania Błonnika witalnego.
Błonnik a cholesterol
Najnowsze amerykańskie badania miały pomóc w ocenie wpływu błonnika na zdrowie osób, które z powodu cukrzycy II mają wysokie ryzyko chorób serca.
Badania przeprowadzono w grupie 78 chorych na cukrzycę typu II, o średniej wieku 59 lat. Przez 90 dni podawano im płynny preparat z błonnikiem roślinnym - w dwóch lub trzech 5-gramowych dawkach na dzień, na 5-10 minut przed jedzeniem.
Na początku i na końcu badań wszystkim zmierzono ogólny poziom cholesterolu, poziom "dobrego" i "złego" cholesterolu oraz trójglicerydów. U osób stosujących preparaty odchudzające z błonnikiem odnotowano nie tylko spadek ogólnego poziomu cholesterolu czy trójglicerydów, ale też korzystne zmiany w proporcjach LDL i HDL.
Poziom "złego" cholesterolu spadł średnio o 29 proc., natomiast
poziom "dobrego" podniósł się o 22 proc.
Pod tym względem
preparaty odchudzające z błonnikiem działały bardziej wszechstronnie, niż leki obniżające poziom cholesterolu, zaznaczają autorzy badań. Medykamenty najczęściej powodują spadek poziomu LDL, natomiast nie wpływają na poziom HDL. Dlatego badacze uważają, że osoby z umiarkowanie wysokim poziomem cholesterolu mogą stosować preparaty z błonnikiem
alternatywnie do leków.
Błonnik witalny jest
nowym, rewolucyjnym produktem, całkowicie różniącym się od tych, które znasz. Jest on jednak tak pomyślany, by zachować w nim te
wszystkie pozytywne cechy preparatów, które znasz, wysoko cenisz i uważasz za skuteczne.
Wyobraź sobie… masz:
- szczupłą sylwetkę
- niski poziom cholesterolu
- sprawny układ pokarmowy
Czy to możliwe? (wróć wyżej i przeczytaj akapit o czynnościach automatycznych) I to jedząc tylko 3 (słownie: trzy!) łyżeczki naturalnego błonnika dziennie? Brzmi dobrze?
To nie wszystko, dodatkowo:
- obniżone ryzyko zachorowań na raka
- chorobę wieńcową serca
- oczyszczenie arterii i wątroby
Znowu te trzy łyżeczki (pomyśl, czy to nie jest proste i automatyczne)? Tak , ale to ciągle nie wszystko.
Poza tym
błonnik witalny:
- neutralizuje wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się
- oczyszcza układ trawienny z resztek pokarmowych likwidując zaparcia
- wiąże jony sodu i obniża ciśnienie krwi.
Dzieki niemu na zawsze będzie:
- Koniec z nadwagą. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
- Koniec z podwyższonym cholesterolem.Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
- Koniec z problemami jelitowymi.Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Likwiduje to zaparcia i ułatwia regularne wypróżnianie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
Koniec z wahaniem stężenia glukozy we krwi.Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.
- Koniec z toksynami.Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych), a nawet substancje rakotwórcze
(np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny).
- I to wszystko jedząc jeden w pełni naturalny produkt- abyś nie tracił/a swojego cennego czasu szukając kolejnych diet i zdrowia stosując tabletki na odchudzanie.
Aby dowiedzieć się jeszcze więcej na temat tego produktu oraz przeczytać
opinie osób, które go użyły, kliknij poniżej: