Cholesterol jest to organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Jest także prekursorem licznych ważnych steroidów takich jak kwasy żółciowe czy hormony steroidowe.
Stanowi on substrat do syntezy wielu ważnych biologicznie czynnych steroidowych cząsteczek:
W organizmie człowieka cholesterol występuje w tkankach i w osoczu krwi w postaci wolnej oraz w postaci zestryfikowanej długołańcuchowymi
kwasami tłuszczowymi.
Ilość cholesterolu w organizmie przeciętnego człowieka wynosi około
100 - 150 g. Część cholesterolu wytwarzana jest w organizmie człowieka w sposób ciągły. Jednakże nie jest to wystarczająca ilość. Około 20 - 40% tego składnika to tzw.
cholesterol egzogenny, który dostaje się do naszego organizmu wraz z pokarmem. Cholesterol wytwarzany w organizmie, głównie w
wątrobie, określany jest jako
cholesterol endogenny. We krwi występuje w stężeniu 3,6 - 6,5 mmol/l, w 2/3 związany z kwasami tłuszczowymi w estry. Podobnie jak inne związki tłuszczowe cholesterol jest nierozpuszczalny ani w wodzie, ani we krwi. Dlatego też łączy się z białkami, fosfolipidami i trójglicerydami, tworząc lipoproteiny.
Cholesterol może wywierać zarówno dobry jak i zły wpływ na organizm. Jest on jak najbardziej pożądany w organizmie, jednak jego zbyt wysoki poziom może mieć
tragiczne skutki dla naszego ciała. W stanach patologicznych stężenie cholesterolu może wzrastać, co przyczynia się do jego odkładania się w ścianach naczyń krwionośnych i powstawania m.in. zmian
miażdżycowych (miażdżyca).