Czerwona Herbata

Czerwona herbata sięga swoimi korzeniami do ponad 1700 lat temu. Jest uprawiana w Chinach od pokoleń. Decydującym czynnikiem w tworzeniu rodzaju herbaty jest proces produkcji a konkretnie więdnięcie, zwijanie, fermentowanie oraz sortowanie. Czerwona herbata nabiera aromatu, smaku oraz właściwości podczas procesu fermentacji. Z nią jest tak jak z winem, i starsza tym lepsza. Najbardziej cenione herbaty Pu-Erh , to te które wiele lat przeleżały w odpowiednich warunkach.

Czerwona herbata ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:

- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.

Dobra nowiną jest to, że czerwona herbata skutecznie powala nam walczyć z nadwagą. Jest to możliwe dzięki obecności polifenoli. Polifenole zwane inaczej taninami, wpływają pozytywnie na trawienie przyśpieszając zamianę tłuszczu w energię. Badania wykazują, że osoby poddane próbie schudły w przeciągu miesiąca kilka kilo przy normalnym spożywaniu posiłków.

Jeżeli zależy nam na utraci wagi, to włączenie czerwonej herbaty do naszej diety jest dobrym rozwiązaniem. W szczególności jest zalecane picie filiżanki herbaty pół godziny po posiłku, gdyż wtedy ma najintensywniejsze działanie.

0 Comments:

Post a Comment