Biała herbata to kolejny gatunek wywodzący się z Chin. Nazwana jest "Eliksirem Młodości". Jest to najbardziej uznawany rodzaj herbaty i zarazem najdroższy. Zbiory herbaty zaczynają się już wczesną wiosną. Jedynie liście są przeznaczone na produkcję co czyni ją wyjątkową w rodzinie herbat. Jej produkcja również się różni od produkcji innych rodzai. Biała herbata jest poddawana procesowi lekkiej fermentacji. Młode pączki są poddawane jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Ostatnie etapy standardowej produkcji - prażenie i zwijanie, tutaj nie występują.

Biała herbata charakteryzuje się delikatnym, subtelnym smakiem. Dzięki tak wyrafinowanemu sposobowi produkcji, naturalne właściwości herbaty są w pełni zachowane. Oto główne właściwości białej herbaty:

- jest bogatym źródłem witaminy C oraz kofeiny, która wpływa na organizm pobudzająco i orzeźwiająco. Wpływa stymulująco na koncentrację oraz redukuje stresy.
- posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne (zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach) ze wszystkich znanych herbat, trzy razy większe niż zielona herbata. Dlatego poleca się ją przede wszystkim tym osobom, które mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową
- zawiera polifenole, chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników, chroniąc organizm przed starzeniem. Biała herbata zawiera aż 47% polifenoli , to znacznie wiecej niż zielona, która ma ich 20%. Interesującym faktem jest to, że jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12 szklanek soku pomarańczowego.

Sposó przyrządzenia jest bardzo prosty. Można ją zaparzać nawet trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Aby biała herbata zachowała najlepsze wartości smakowe, należy ją parzyć ok. 5-7 min.

0 Comments:

Post a Comment